בראשית דבריי אומר כי כדאי ואפילו חובה להיעזר בשרותיו של עו"ד שמומחה בנדל"ן
- בדיקת רישום זכויות – חלק מהדירות בארץ רשומות ברמ"י (רשות מקרקעי ישראל) וחלקם רשומות בלשכות רישום המקרקעין הטאבו. ודירות חדשות רשומות בחברות משכנות. במקרה של דירה הרשומה בטאבו – יש לקבל מהמוכר נסח רישום עדכני ובו פרוט ההצמדות. בדירה שאינה רשומה בטאבו – יש לקבל מהמוכר אישור זכויות עדכני מרמ"י ובחלק מהמקרים לרבות דירות חדשות אישור זכויות מהחברה המשכנת יזם/קבלן .
- בדיקת מצב תכנוני – ברשות המקומית/ מנהל ההנדסה – בתיק בנין יש לוודא שהדירה נבנתה על פי היתר בניה כדין, וכי אין בדירה חריגות בניה, וכי לא ננקטו כנגד המוכר הליכים משפטיים בקשר לדירה (התראות, תביעות, צווי הריסה וכו'). ישנם בניינים הנמצאים בתהליך הרחבה, תמ"א 38, פינוי-בינוי וכו' – יש לבדוק אם הוגשו בקשות מסוג זה לרשות.
- בדיקת מצב נוכחי – חובה לבצע בדיקה יסודית בנכס, בבניין, ברכוש המשותף באור יום והן בלילה. תחקרו את המוכר על מצב התשתיות בדירה ואולי ידוע לו על בעיות כלשהן בדירה לרבות בעיות רטיבות ואיטום. לדרוש מהמוכר להזיז רהיטים אם צריך. בדיקה מוקדמת תחסוך עגמת נפש ומחלוקות עתידיות.
- בדיקת הדייר הנוכחי – לרוב מי שמתגורר בדירה הוא הבעלים או שוכר, לעיתים מי שמתגורר בדירה הוא בר רשות או חלילה פולש. מומלץ להיפגש עם הדייר הנוכחי באופן אישי ולבדוק את זכויותיו(הסכם שכירות על שמו).
- בדיקת מגבלות על מכירת הדירה – חובה עליכם לוודא שזכויות המוכר בדירה חופשיות ונקיות משעבודים, משכנתאות, עיקולים, הערות אזהרה וכו'. במקרים רבים קיימת משכנתא על זכויות המוכר לטובת בנק למשכנתאות. חשוב לקבל מהמוכר מכתב התחייבות מהבנק המפרט את הסכום לסילוק נכון למועד החתימה.
- בדיקת מימון – לרוב רוכש דירה נעזר במימון מהבנק לצורך הרכישה. לכן חשוב לבצע בדיקה מקדמית עם הבנק ולקבל אישור עקרוני בגובה המימון הדרוש לרכישה וזאת לפני חתימה על הסכם מחייב.
- תנאי התשלום – אין עסקה שדומה לאחרת והכל תלוי ביכולת הכספית של הרוכש ובין היתר יש להתייחס בצרכיו של המוכר, כגון היתרה לסילוק המשכנתא של המוכר במידה ויש. חובות או משכון של המוכר לגורמים שונים במידה וקיימים. חובה להתייעץ עם עו"ד! למאמר המלא יש להיכנס לקטגוריה "כדאי לדעת" במידה ותרצו את עזרתנו נשמח לעזור ולייעץ. קניה מוצלחת.